• Balesetbiztosítás
  A Colonnade (régen AIG) Csoportos Balesetbiztosítás a szakszervezet 80 év alatti tagjai részére nyújt gazdaságos és hatékony 24 órás, világszerte érvényes biztosítási védelmet. Balesetből eredő kórházi ellátás vagy baleseti műtét esetén közvetlen anyagi támogatást nyújt a munkavállalóknak, nagyban elősegítve ezzel a mielőbbi gyógyulás feltételeinek megteremtését.
 • Vodafone flotta
  A tagok 2005. április 1-től kedvezményes Vodafone Flotta előfizetői szerződés megkötésére jogosultak. A hálózaton belüli valamennyi hívás ingyenes.
 • Utasbiztosítás
  A külföldi utasbiztosítás MÖSZ tagoknak ingyenes, hozzátartozóknak 580 Ft/fő/nap
 • Kedvezményes üdülés
  A szakszervezet tagságának kedvezményes üdülést biztosít saját üdülőiben: Szanazug, Zsóri-fürdő, Gergelyiugornya
 • Segélyek
  A szakszervezeti tag gyermekének születése esetén 50.000 Ft szülési segélyt folyósít. Házastárs vagy egyenesági rokon halála esetén 50.000 Ft temetési segélyt nyújt. Váratlan esemény kapcsán az arra rászorulóknak szociális segélyt folyósít.

Tovább nő az ápolók és az egészségügyben dolgozók bére

A Belügyminisztérium közleménye

Átlagosan 20% alapbéremeléssel folytatódik 2024. március 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók béremelése a tavaly júliusi egységes 18%-os béremelést követően. A kormány az ápolók béremelésére 200 milliárd forintot fordít.


Az egészségügyi szakdolgozók keresete így 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát. A béremelés, amely megközelítően 84 000 munkavállalót érint, valamennyi, az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó egészségügyi szakdolgozóra és egészségügyben dolgozóra vonatkozik.


A korábbi pótlékok többsége - például a szakterületi pótlék, a vezetői pótlék, a címpótlék, az idegennyelv-tudási és a képesítési pótlék - beépül az alapbérbe, azok innentől kezdve már beleszámítanak a nyugdíjba. Mivel a szakdolgozók - alapbéren felüli - mozgóbérének számítási alapja az alapbér, így az alapbér emelkedésével a mozgóbér összege is nő.


Fontos változás egy új, 5 fizetési osztályt tartalmazó sávos bértábla bevezetése. Az 5 fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolni. A kiemelt szakterületek és a munkakörök listáját kormányrendelet tartalmazza. Az új bértábla minimum és maximum összegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét, a munkavállalónak 2024. április elején utalják az első emelt bért.


A béremelés végrehajtásáról az egészségügyi intézmények módszertani tájékoztatót kaptak a Belügyminisztériumtól.


A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben 170 900 forint volt, a 2024. március 1-jei béremelést követően az egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete meghaladhatja a 800 000 forintot.

Budapest, 2024. március 1., péntek (OS)
    Kiadó: Belügyminisztérium


Forrás:
http://os.mti.hu/hirek/184639/a_belugyminiszterium_kozlemenye-1_resz
http://os.mti.hu/hirek/184640/a_belugyminiszterium_kozlemenye-2_resz
 

olvasás